Memeriksa Aras Minyak Pelincir

1. Minyak pelincir pada enjin silinder 4 lejang hendaklah selalu diperiksa untuk memastikan ianya berkeadaan baik.

2. Minyak pelincir yang telah lama mesti ditukar dengan yang baru kerana ia telah menjadi kotor dan kurang likat.

3. Minyak pelincir yang kotor atau kurang likat tidak dapat memeberi perlindungan sepenuhnya pada enjin.


Memeriksa Keadaan Minyak Pelincir

1. Gunakan ukur celup untuk memeriksa keadaan minyak pelincir.

2. Keadaan minyak pelincir :

•Hitam dan kotor – perlu diganti
•Baik tetapi di bawah paras minima – perlu ditambah


Kaedah Menukar Minyak Pelincir

1.Sediakan takungan untuk menadah minyak pelincir yang kotor.2.Gunakan soket dang tangkai yang sesuai ( saiz 18mm - soket) untuk membuka plag buangan minyak.3.Tanggalkan plag buangan minyak supaya minyak pelincir yang kotor dapat dikeluarkan sepenuhnya.4.Sementara menunggu minyak keluar seluruhnya, tanggalkan penapis minyak dan kemudian digantikan dengan penapis minyak yang baru.
5.Untuk memastikan semua minyak pelincir keluar seluruhannya, masukkan lebih kurang ½ cawan melalui lubang isi minyak pelincir.

6.Biar selama 2 minit atau sehingga minyak pelincir berhenti keluar dari plag buangan minyak.

7.Kemudian, pasang dan ketatkan semula plag buangan minyak dengan menggunakan soket dan tangkai.8.Isikan minyak pelincir yang baru melalui lubang pada plag isi minyak.9.Uji kandungan minyak pada takungan minyak menggunakan ukur celup. Paras yang sesuai ialah di antara tanda minima dan maksima.10.Jika paras minyak pelincir masih belum mencukupi, boleh menambahnya lagi sehingga sampai pada paras yang sesuai.11.Manakala jika berlebihan, boleh membuka sedikit plag buangan minyak untuk membolehkan minyak pelincir keluar dalam kadar yang sedikit.

12.Setelah paras kandungan minyak pelincir berada dalam keadaan yang sesuai, pasangkan semula plag pengisi minyak dan ketatkan.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Copyright © Selami Dunia Enjin